Puustellin työkylä

 

Työntekijät kartuttavat tekemällä jo oppimiaan taitoja sekä oppivat omien kykyjensä mukaan uusia käsityötekniikoita ja -menetelmiä. Osastollamme on kaksi tekstiilityönohjaajaa sekä työvalmentaja.

Osastomme jakautuu kahteen työtupaan, joista toisen päädyssä sijaitsee Puoti. Tekstiilityötoimintamme painottuu kudontaan, kankaanpainantaan ja ompeluun sekä viimeistelyyn. Näiden lisäksi teemme erilaisia punonta-, värjäys-, huovutus-, neulonta- ja kokoonpanotöitä.

Työtoiminnan oheen kuuluvat säännöllinen taukoliikunta ja toiveiden mukaan kävelytuokio ulkoillen kerran viikossa.

Kudonta

kudonta

Käytämme kankaankudonnan tekniikoita ja sidoksia laajasti työntekijöiden erilaiset vahvuudet ja taidot huomioiden. Työntekijät rakentavat myös kudottavat kankaat itse tai auttavat toisiaan oman osaamisensa mukaan. Valmistamme kuviollisia kankaita erilaisilla sidoksilla, poiminnoilla ja pujotuksilla, nukittamalla ja värjäysmenetelmillä. Materiaaleina käytämme vain hyviä luonnonmateriaaleja kuten pellava-, villa- ja puuvillalangat ja -kuteet sekä erikoismateriaaleja kuten paperinarut.

Kankaanpainanta

kankaanpainanta

Kankaanpainanta on mielekästä työtä myös niille osatyökykyisille, joilla ei ole ammatillista koulutusta. Painantatyönä voi tehdä hyvinkin pieniä tuotteita kuten kortteja, joita toistetaan useina kappaleina ja tämä mahdollistaa työhön harjaantumisen. Värien käyttö ja kauniit kuvat antavat lisäinnostusta työntekoon.

Valmistamme kankaanpainantatuotteita määristä, koosta sekä työntekijän taidoista riippuen seula-, kalvo- ja leimasintekniikoilla. Suunnittelemme itse mallit, valotamme käytettävät seulat ja sekoittamme painovärit. Myös asiakkaiden tilaustöihin teemme itse painoseuloja heidän malliensa mukaan. Kankaan kuviointiin käytämme myös muita tekniikoita kuten batiikkia ta värjäystä.

Ompelu- ja viimeistelytyöt

ompeluviimeistely

Ompeluun on varattu oma työtila, jossa jokaisella ompelijalla on oma työkoneensa. Työntekijän taitojen mukaan ositetaan työkulkua niin, että viimeistelyssä yhdistyvät laadukkaan työn jälki ja jokaisen oma osaaminen.

Ompelutyöt liittyvät tiiviisti niiden kankaiden ompeluun, joita kudonta ja kankaanpainanta tuottavat. Tuotteen viimeistelevään silitykseen käytämme höyrypainerautaa ja leveillekin kankaille riittävää kuivaavaa imupöytää.

Työpajatoiminta

tyopajatoiminta

Pidämme noin viikon mittaisia työpajoja vuodenaikojen ja erilaisten teemojen mukaan, jolloin tutustumme uusiin materiaaleihin ja tekniikoihin tai syvennämme aikaisemmin opittuja taitoja. Piirustus- ja maalaustyöpajassa syntyvät kauniit kuvat myös kankaanpainantatuotteisiimme.

Eri osastojen osatyökykyiset pääsevät osallistumaan työpajatoimintaan oman kiinnostuksensa mukaan. Työpajat tuovat vaihtelua ja virkistystä oman työn oheen.